Digipesca crea una base de dades sobre llotges de peix del Mediterrani espanyol

Resumen

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV) liderat per Paloma Herrera al Campus de Gandia, amb la col·laboració d’investigadores d’altres cinc universitats espanyoles que treballen en el Projecte Digipesca, ha creat un nou i potent recurs en forma de base de dades que ajudarà la comunitat científica a estudiar i comprendre l’extracció i comercialització dels productes de la mar.

El projecte és finançat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació a través dels fons NextGeneration UE dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Concretament han generat un conjunt de 12 bases de dades que presenten, cadascuna d’elles, unes 400.000 variables relacionades amb les vendes realitzades en les llotges del Mediterrani espanyol i també de l’Atlàntic que banya Andalusia des de 2010 fins a 2021. En total, han aconseguit recopilar, a partir de diferents bases de dades regionals, prop de 5 milions de dades sobre les espècies comercialitzades en els diferents ports pesquers: quantitat, preu mitjà i facturació de cadascuna de les espècies per llotja i mes durant dotze anys.

L’objectiu és que aquest recopilatori servisca de suport a treballs futurs d’investigació  que permeten, sabent com fluctuen les quantitats i els preus del peix desembarcat, dissenyar o seleccionar les millors estratègies de compra i venda que milloren la sostenibilitat de l’activitat pesquera. Es tracta d’una gran base de dades que serà útil des del punt de vista social i econòmic, però també biològic, aportant en aquest sentit informació sobre la disponibilitat i el ritme d’extracció de les espècies comercials.

Les bases de dades, que estàn pujades al Repositori Institucional de la Universitat Politècnica de València, RiuNet, i es troben disponibles en la pàgina web de Digipesca, són de lliure ús i accés.

En la mateixa línia de treball, el projecte DIGIPESCA està treballant en el desenvolupament d’aplicacions d’Intel·ligència Artificial a fi de millorar els processos de comercialització de la pesca en les llotges.

Font: Laida Frasquet Pascual, periodista de l’Àrea de Comunicació de la UPV i comunicacióprojecte Digipesca.